Wat is het nut van vitamine B?

Ons lichaam snakt naar vitaminen. We kunnen niet zonder ze. Vitaminen zijn chemische verbindingen die we nodig hebben om te herstellen, te groeien en te functioneren. In totaal bestaan er 13 soorten van deze vitaminen. Vandaag ga ik me beperken tot één soort: vitamine B.

Vooral bodybuilders zijn verzot op vitamine B. Dit komt doordat het onder andere de spiergroei stimuleert. De vitamine is verder ook nog goed voor je algemene gezondheid. De B vitamine is onder te verdelen in 8 categorieën. Al deze vitaminen B zijn op te lossen in het water. Dit betekent dat de stoffen je lichaam weer verlaten via je plasbuis. In tegenstelling tot een in vet oplosbare vitamine, kun je niet ziek worden door een overschot aan vitamine B in je lichaam. Ook een overdosis is uitgesloten doordat het een vitamine is die in water oplost. Alle vormen van de vitamine B hebben hun eigen functie.

De functie van vitamine B in het algemeen is stoffen omzetten in energie. Per vitamine B is er een extra unieke taak bekend. B1 helpt je zenuwcellen en het hart om goed te functioneren. B2 heeft de functie om je ogen en huid te onderhouden en gezond te houden. B3 kan alcohol verwerken en is belangrijk voor het verteren van eten. B5 zorgt voor het creëren van energie uit vetten en B6 zorgt voor een goed functionerend immuunsysteem. B7 zorgt extra goed voor je haar. Een tekort van B7 kan ervoor zorgen dat je haar uitvalt. B9 is belangrijk voor een werkend darmstelsel en voor de aanmaak van rode bloedcellen. De laatste vitamine B, B12, zorgt dat je zenuwstelsel goed werkt en blijft werken.

Vitamine B heeft dus verschillende functies. In het algemeen zorgt het voor een gezond lichaam. Je kan vitamine B probleemloos elke dag innemen. Een overdosis is uitgesloten. Als je kampt met een tekort aan vitamine B kun je dit goed aanvullen met voedingssupplementen. Er zijn veel verschillende bedrijven die dit soort producten aanbieden. Topvitamins en Jarrows Formula zijn twee bekende bedrijven.